Conexiuni Cauză—Efect. Blocajul emoţional

 Doar o minte nebună poate face conexiuni neobişnuite.

Richard Bach

A încercat cineva să taie o felie de pâine cu stânga fiind dreptaci din născare? Sau să bată un cui? Sunt acţiuni simple, care cer însă precizie, altfel se pot petrece accidente. Desigur, prin multă practică se poate ajunge la această precizie, însă, sunt unii oameni care au încă din naştere acest „dar”.

M-am născut stângace şi abia în primii ani de şcoală am aflat de această mică diferenţă dintre mine şi colegii mei de clasă. Învăţătoarea a fost prima care a observat, căci ea a recomandat mamei mele să îmi corecteze acest defect. Mi-a luat ceva timp să scriu cu dreapta şi am depus mult efort, căci îmi era „peste mână”, dar am făcut-o şi pe asta! La ora actuală îmi folosesc ambele mâini, dar la muncile care necesită precizie şi răbdare îmi folosesc doar stânga.

Cu timpul am observat că sunt foarte puţini oameni care îşi folosesc mâna stângă şi marea majoritate sunt „dreptaci”. Atunci mi-am pus întrebările:

De ce se nasc oameni stângaci? Care este cauza?

Am început să fac primii paşi studiind modul de funcţionare al creierului uman. Pentru cei care sunt mai puţin cunoscători sau curioşi în domeniu am făcut un fel de rezumat al informaţiilor găsite. Ceea ce trebuie reţinut încă de la început este că cele două emisfere ale creierului corespund pe diagonală cu corpul uman. Deci corespondentul/responsabilul cu partea dreaptă a corpului este emisfera stângă a creierului iar cel al emisferei drepte este partea stângă a corpului.

Human-BrainEmisfera stângă: Se ocupă cu sortarea informaţiilor pe bază de logică, de raţiune. Cu ajutorul ei se sortează aproape toate informaţiile primite de creier. Detaliază, sortează, stochează informaţii în funcţie de logică şi raţionament. Atât informaţiile adunate, concluziile trase şi stocarea lor se face în mod diferit de la persoană la persoană, după capacitatea de înţelegere căpătată prin educaţie (o educaţie formală primită într-un sistem de învăţământ), fie pe baza informaţiilor primite în primii ani de viaţă, prin autoeducaţie sau propria experienţă de viaţă.

Organizarea acestor informaţii se face doar de-a lungul timpului iar atunci când îşi propune un obiectiv, persoana care are emisfera stângă ceva mai activă decât cea dreptă îşi face planuri detaliate, cu trepte de execuţie clare şi trage concluzii după fiecare experiment sau treaptă parcursă. Sunt atraşi mai mult de partea materială a vieţii decât de spiritualitate.

S-a observat că folosirea acestei emisfere este caracteristică într-un procent mult mai mare la bărbaţi.

Trecând dincolo de forma exterioară a corpului primită la naştere, trag prima concluzie:

A. Cei care îşi folosesc în mod nativ mâna dreaptă sunt persoane care gândesc/acţionează doar pe bază de logică, de raţiune. Îi atrag în mod instinctiv meseriile care au legătură directă cu această emisferă (fiind mult mai activă): contabilitate, inginerie, informatică, etc.

Emisfera dreaptă: Se ocupă cu adunarea/sortarea/memorarea informaţiilor pe baza culorilor, imaginilor, sunetelor şia tuturor informaţiilor care ţin de corpul emoţional.Pentru cei care au emisfera dreaptă ceva mai activă noţiunea timpului este destul de neclară şi imprecisă. Fiind mult mai sensibile la culori, la imagini sau sunete, manifestarea acestor persoane este de foarte multe ori una spontană. Râd sau plâng repede, dar cu sinceritate. Fac legături abstracte pentru a se putea acomoda/integra la realitate şi în societate. Simţul intuitiv şi empatia sunt mult mai active. Îl atrag mult lucrurile abstracte, cele mai puţin cercetate. Comunicarea este uşoară, lejeră, spontană, bazată pe ceea ce simte, aşa că spun de foarte multe ori exact ceea ce simt. Tot pe această bază şi acţionează în viaţă.

S-a observat că, în general, femeile au această emisferă mult mai activă.

Ce-a de a doua concluzie:

B. Persoanele care îşi folosesc în mod nativ mâna stângă detectează şi fac mult mai uşor diferenţe pe baza acestor informaţii abstracte. Sunt în general oamenii care au idei şi care iau hotărâri mai mult pe baza ataşamentelor.

Îmi este greu să cred că un om îşi foloseşte doar o singură emisferă de-a lungul vieţii. Urmărind însă evoluţia şi tendinţa pe care am avut-o de-a lungul timpului (atât a mea cât şi a persoanelor cunoscute în timp mai îndelungat), am ajuns la o altă concluzie:

C. Sistemul de educaţie actual, mă refer la cel primit în mod gratuit, încearcă (şi chiar asta şi face) educarea în mod preponderent, intenţionat cătreemisfera stângă, cea care se ocupă de logică şi raţionament. Toţi absolvenţii unui astfel de sistem au un comportament tipic şi uniform, uşor previzibil.

Ok, am adunat ceva informaţii şi am ajuns la nişte concluzii… Insuficiente însă pentru a putea să-mi ofere un răspuns la întrebările de la care am pornit! Atunci am apelat la abstract, la imaginaţie, fiind unica cale rămasă încă necercetată.

Sah

Am vizualizat o tablă de şah. Cei doi parteneri mi i-am închipuit ca fiind reprezentaţi de cele două emisfere. Dacă aţi jucat vreodată şah (sau oricare alt joc cu prietenii) cam cum vă simţiţi când cel din faţa dvs. face mutări doar el? Îl laşi pentru că ai un grad de toleranţă destul de mare şi ştii la un moment dat că o să obosească sau să se plictisească să joace de unul singur. O altă posibilitate ar fi să începi să-ţi revendici drepturile încă de la primele mutări. Sau, foloseşti calea de mijoc, făcând mutări pe rând.

Uşor de spus dar greu de realizat! E ca şi cum ar fi între cei doi parteneri (emisfere) există un fel de buton on/off, care joacă rolul de „supapă” reglementând presiunea dintre cele două emisfere.

Ce se întâmplă atunci când una din emisfere este suprasolicitată, folosită o perioadă de timp ceva mai îndelungată? Se forţează acel buton on/off!

Dar dacă omul refuză şi se ancorează în acea zonă cunoscută şi confortabilă a unei realităţi palpabile? Atunci acea emisferă îndelung folosită începe să aibă probleme, mici deranjamente. Ce se întâmplă în astfel de cazuri? Puteţi vedea chiar voi înşişi o relatare a cuiva care a trăit o astfel de experienţă: dr. Jill BolteTaylor (click!).

Deci în realitate s-a petrecut un fel de blocaj personal. Ce fel de informaţii sunt refuzate?

carte-vizita-online-02

Am luat o scurtă pauză şi am reluat din nou, de la capăt, informaţiile legate de funcţiile creierului.

Dacă un om îşi foloseşte în mod (mai mult sau mai puţin voit) emisfera stângă, cea raţională, atunci emisfera dreaptă „suferă”.

Deci care sunt acele informaţii care sunt mult reduse şi limitate?

Culorile.Îmi este greu să cred că există vreo persoană care vede lumea într-o singură culoare, făcând excepţie persoanele care s-au născut aşa, fără capacitatea de a vedea. Se poate petrece însă fenomenul de confuzie a culorilor. Statistica luată de pe net spune că 8% dintre bărbaţi sunt daltonişti şi doar 0,5% dintre femei!

Sunetele.Exceptând pe cei care s-au născut cu acest blocaj al auzului, se poate petrece acest fenomen de-a lungul timpului prin reducerea capacităţii auditive la o ureche sau la amândouă. Se spune că bătrânii au un „talent” aparte de a auzi doar ce le convine… În realitate cred că este vorba despre un autoblocaj al creierului.

Forme, imagini.Tulburările de vedere sunt diverse. Am luat în vedere cele mai cunoscute boli oftalmologice:

hipermetropia: defect al vederii care se manifestă prin dificultatea de a distinde clar (fie obiectele apropiate, fie cele îndepărtate).

miopia: defect al vederii care se manifestă prin dificultatea de a distinde clar obiectele situate la o distanţă mai mare.

presbiopia: defect al vederii care se manifestă prin dificultatea de a distinde clar obiectele apropiate.

strabismul: defect al vederii care se manifestă prin dificultatea de a distinde clar obiectele, vedere dublă, creierul primeşte informaţii treptat, ochii alternând atât în captarea informaţiilor cât şi în transmiterea lor.

astigmatismul: defect al vederii care se manifestă prin dificultatea de a distinde clar obiectele, dificultăţi în stabilirea formelor exterioare, liniile se văd distorsionate.

Citind despre aceste manifestări am avut un fel de şoc. Începusem să văd ceva dincolo de cuvintele citite…

Toate aceste manifestări ale vederii arată clar că creierul are probleme şi are mare dificultate în a vedea clar obiecte, deci puncte de referinţă stricte. Dar ce se întâmplă dacă cuprindem acele puncte de referinţă într-un cadru ceva mai larg? Atunci mi-am dat seama că modul în care vedem obiectele reflectă modul în care gândim şi acţionăm de-a lungul timpului, deci au legătură cu timpul. Concluzie:

D. Miopia arată că persoana are probleme cu „viitorul”, presbiopia cu „prezentul” iar hipermetropia este legată de „trecut”.

Dar ce se întâmplă cu celelalte manifestări? Atunci a ajuns la următoarea concluzie:

E. Dacă defectele (bolile) menţionate mai sus au legătură cu timpul, celelalte au în mod clar probleme cu spaţiul. Creierul primind informaţii alternative (în cazul strabismului), persoana are dificultăţi în a stabili locul exact al unui obiect în spaţiu. Cei care au astigmatism văd mai mult conţinutul decât forma exterioară.

Emoţii.Aici m-am oprit o perioadă de timp pentru a reflecta îndelung asupra acestui aspect al emoţiilor. Este greu să le distingi ca pe un obiect anume. Se simt, se ştie că există dar sunt greu de dovedit în mod practic şi raţional.

Aşa am ajuns la următoarea concluzie:

F. Marea majoritate a acestor tulburări (fie de vedere ori cele legate de sistemul auditiv sau ale corpului emoţional) apar ca un fel de sistem de autoprotecţie al organismului şi se petrec atunci când persoana respectivă a refuzat sau refuză să vadă unele aspecte ale realităţii.

Intrasem într-un fel de labirint, fără a vedea nici un fel de cale de ieşire. Obiectivul meu iniţial era să aflu DE CE SE NASC UNII OAMENI STÂNGACI!

După ce am adunat argumentele, informaţiile, concluziile scrise ceva mai sus mi-am dat seama de o realitate destul de dură.

G. Atunci când unul din părinţi îşi blochează latura sensibilă, emotivă, în mod voit, deliberat, atunci urmaşii sunt mai puţin afectaţi, dar când ambii părinţi fac acest lucru atunci copilul are mari probleme, căci el va prelua de la ambii părinţi acest blocaj manifestând acea latură care a fost respinsă, negată.

M-am temut să fac publică o astfel de informaţie mult timp, foarte mult timp.

Chiar dacă aceste lucruri, informaţii, concluzii le-am scris mai mult în mod împrăştiat, ele s-au adunat într-un tot abia când am dat peste o frază într-o carte scrisă de S.N.Lazarev. Citez:

Pentru femeie este firesc să trăiască după intuiţie şi simţuri, fără nici un fel de logică. Când femeia începe să-şi suprime prea tare sentimentele şi subconştientul abuzând de logică, se declanşează mecanismul salvării care blochează logica şi conştiinţa. În acest caz femeia începe să confunde stânga cu dreapta.”

Acest citat a fost „veriga lipsă” din acest studiu făcut în timpul liber, voluntar, a fost informaţia care m-a ajutat să fac legătura dintre toate informaţiile şi concluziile adunate.

Concluzia finală:

Atunci când ambii părinţi îşi blochează sentimentele abuzând de logică o perioadă îndelungată de timp acordându-le prioritate, copilul se va naşte stângaci.

Probabil că cei care vor citi acest articol se vor întreba: „Şi ce legătură are acest articol cu numerologia?”. Vă spun imediat. Făcându-mi numerograma am descoperit multe lucruri despre mine pe care aveam doar vaga senzaţie că s-ar putea să fie aşa. Mi-am zis să verific o parte dintre cele aflate din numerogramă iar acest studiu este doar o parte din munca pe care o fac în timpul liber. Să zicem că este un fel de vocaţie.

Ar fi o prostie să afirm că eu aş fi descoperit „aţa mămăligii” sau reinventat roata… Tot ce am făcut este să descriu traseul unui drum parcurs „de la” „la”, iar alături de mine au călătorit o parte din drum toţi cei care au publicat articole legate de funcţiile creierului, cei care au scris articole despre tulburările de vedere, dr. Jill Bolte Taylor, Lazarev şi celui (click!) care m-a îndemnat să fac ceea ce mă atrage. Tuturor le mulţumesc şi le sunt recunoscătoare!

Pe mine m-au ajutat o parte dintre aceste informaţii. Poate şi pe voi vă pot ajuta cu ceva!

Cu drag,

Monica

carte-vizita-online-02

surse imagini:

http://www.mobilemag.com/2012/08/23/hacking-into-the-human-brain-with-bcis/

http://hdw.eweb4.com/search/chess/

Comments are closed.

%d bloggers like this: