Întrebări şi răspunsuri — Latura profesională

Astăzi, am decis să public un răspuns strict legat de latura profesională. Articolul este dedicat atât celui care a apelat la serviciile mele de consultanţă, dar şi pentru cei:

care vor să îşi schimbe profesia sau meseria 

care practică deja una şi a devenit expert în ceea ce face

 

Intrebari si Raspunsuri.jpgÎntrebare:

M-ar interesa sa aflu cateva aspecte care m-a preocupa pentru anul viitor, unul dintre ele ar fi profesia.

Sunt nascut la =====, în ====

Multumesc

Răspuns:

Pentru a îndepărta orice urmă de confuzie, am preluat din Dex:

PROFÉSIE, profesii, s.f.1. Ocupație, îndeletnicire cu caracter permanent, pe care o exercită cineva în baza unei calificări corespunzătoare; complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva; meserie.

MESERÍE, meserii, s.f. Profesie sau îndeletnicire bazată pe un complex de cunoștințe obținute prin școlarizare și prin practică, care permit celui care le posedă să execute anumite operații de transformare și de prelucrare a obiectelor muncii sau să presteze anumite servicii

Răspuns general: Anul calendaristic este cu totul altul decât cel personal.

Răspuns perticular, dedicat celui care a apelat la serviciile mele:

În 2016 se întâmplă deocamdată nimic, cel puţin în afara ta. Ceea ce se petrece (deocamdată!) este în interiorul tău.

Între 2015 şi 2018 te afli într-o zonă de penumbră, de final. Se termină o serie din acţiunile efectuate până acum, cel puţin cele legate de profesia/meseria practicată până acum. Trei ani ai dispoziţie să îţi clarifici, să îţi defineşti dacă ceea ce practici te reprezintă (îţi place) sau vrei să îţi schimbi profilul.

Unul din motivele pentru care marea majoritate a oamenilor îşi schimbă des serviciul/job-ul este tocmai omiterea clarificării şi formării unui scop. Atunci când practici o profesie, ai de a face cu oameni. Oamenii sunt diferiţi şi este o eroare le ceri oamenilor, celor dinafara ta, să se schimbe, să se conformeze cerinţelor tale.

Tendinţa nativă este de a aduna alte informaţii, care să îţi ofere posibilitatea de a practica o altă meserie. Indiferent câte cursuri de specializare ai urma, rezultatul ar fi acelaşi: o altă acumulare de informaţii, “greutate” care atârnă din ce în ce mai mult de-a lungul timpului.

Soluţia cea mai înţeleaptă, mai rapidă, mai eficientă, este să dai mai departe informaţiile pe care le-ai acumulat deja.Cui? Celor care sunt interesaţi să ştie, celor care pun întrebări (în primul rând!). Cum? Prin orice metodă de comunicare.

Consideri că articolul îţi este de folos sau poate fi de folos altcuiva? Dă-l mai departe!

%d bloggers like this: