Lilith, Luna Neagră — De la mitologie la actualitate

  Femeie   În mitologie Lilith era considerată a fi prima soţie a lui Adam, cea dinaintea Evei. Există un detaliu destul de interesant legat de modul în care a fost creată această fiinţă.

Textele biblice menţionază crearea concomitentă a celor două forme energetice umane, atât a lui Adam cât şi a lui Lilith, folosind acelaşi… procedeu. Şi Lilith a fost creată din „ţărână”, deci, la început între cei doi a existat o anumită stare de echilibru, de egalitate.

E dificil de spus ce s-a petrecut de-a lungul timpului între cei doi, totuşi, ceva a determinat-o pe Lilith să îl părăsească pe Adam. Acel „ceva” a fost în legătură cu cerinţa lui Adam de supunere a lui Lilith, de subordonare, cerinţă căreia aceasta s-a împotrivit, revendicându-şi propriile sale drepturi. Abia apoi a fost creată Eva, ce-a de a doua soţie a lui Adam.

Pe măsură ce căutam să aflu cât mai multe despre acest mit, începeam să desluşesc sensul celor aflate, trecând dincolo de cuvintele scrise, cuvinte prin care s-a transmis povestea acestui mit de-a lungul timpului.

Deci, la început a existat în forma umană o anumită stare echilibrată dintre cele două laturi de manifestare a unui individ. Apoi masculinitatea a început să preia controlul asupra laturii feminine (lunare). A urmat apoi o stare de răzvrătire, de luptă interioară pentru păstrarea acestui echilibru, după care latura lunară a părăsit acel trup.

Atunci cred că s-a petrecut fenomenul de separare în mod concret, în apariţia şi a femeii şi a bărbatului, fiecare trăind în corpuri separate. Întrucât uniunea lor s-a dovedit a fi imposibilă, latura raţională, masculină, cerând supunerea feminităţii, bărbatul şi-a folosit pentru prima oară capacitatea de creaţie care i-a fost dăruită la propria sa naştere. Aşa a apărut Eva, fiind acea formă care a fost creată din Adam.

Mitologia susţine că în continuare Lilith şi-a folosit creativitatea făcând copii. E greu de spus de unde au apărut aceşti demoni… Singura posibilitate pe care o întrevăd este că Lilith şi-a folosit puterea de a crea într-o altă direcţie decât a făcut-o Adam.

De altfel, mitologia susţine că între timp a mai apărut un personaj, Satan, care a devenit soţul lui Lilith. S-a creat astfel un careu complet. Cele două forme de manifestare (şi de creativitate) şi-au format propriile lor perechi, după care fiecare şi-a continuat multiplicarea.

E doar o posibilă variantă a acestui mit. Cert este doar că lui Lilith i-a fost atribuită latura întunecată a formei de creativitate, inclusiv a manifestării laturii feminine.

Meditând asupra acestui mit mi-am dat seama că multe dintre aceste poveşti descriu aceeaşi ciclicitate, aceeaşi ritmicitate, pornind iniţial de la starea de echilibru (stagnare), apoi una din laturi se dezvoltă mai mult (expansiunea), apoi urmează starea de dezechilibru (haosul). Urmează din nou căutarea acelei stări de echilibru, din nou haosul, ş.a.m.d.

Din punct de vedere astrologic Lilith este o planetă fictivă, un punct energetic aflat la punctul cel mai îndepărtat de pe orbita Lunii (în apogeu). Ciclicitatea acestui punct energetic este de 9 ani tereştri, deci la fiecare 9 ani are loc încheierea unui ciclu complet al lui Lilith, o trecere completă prin toate semnele zodiacale.

A da o descriere completă a formelor de manifestare atribuite lui Lilith reprezintă o muncă destul de dificilă, mai ales dacă am în vedere atât diversitatea în manifestare, dar şi numărul de zodii. Ceea ce este mult mai important de reţinut este faptul că lui Lilith i-au fost atribuite acele comportamente care ţin de latura întunecată umană, de manifestările extreme ale zodiei în care se află la naştere. Lilith reprezintă într-un fel acea latură care ţine de trecut, de propria noastră karmă. Prin urmare, prezenţa lui Lilith într-o zodie oarecare ţine de latura manifestării pe extreme, indicându-ne anumite obsesii individuale, anumite temeri de care suntem încă inconştienţi (dar de care devenim cu timpul). Aceste detalii sunt arătate de planeta guvernatoare a zodiei respective, de domeniul de viaţă indicat, dar şi de aspectele avute cu celelalte planete.

Lilith (inclusiv formele ei de manifestare) are o strânsă legătură cu calităţile zodiei opuse celei în care se află pe harta natală, calităţi rămase neutilizate şi nefolosite.

De exemplu, Lilith în Berbec indică calităţile Balanţei rămase neutilizate într-o viaţă anterioară, în Taur pe ale Scorpionului, în Gemeni pe ale Săgetătorului, ş.a.m.d.

Multe dintre evenimentele din viaţa actuală ţin de manifestarea calităţilor rămase neutilizate. Deci studiul lui Lilith într-o astrogramă indică ceva mai mult decât indicarea naturii propriilor obsesii, dar şi calităţile pe care trebuie (sau ar trebui) să le cunoaştem şi să le folosim.

Aspectele dintre Lilith şi planetele semnificative dintr-o astrogramă indică şi cantitatea de energie primită de Lilith de la planetele respective, inclusiv formele sale de manifestare. Fiind vorba despre manifestarea laturii negative şi aspectele formate sunt folosite într-un alt sens decât cel utilizat în mod obişnuit.

De exemplu, dacă Lilith se află în trigon sau sextil cu Marte, atunci primim un ajutor semnificativ în viaţă de la persoane care au preocupări negative caracteristice lui Marte, această negativitate reprezentând de fapt excesul în manifestare a calităţilor respective (dorinţe puternice, energie, impulsivitate, agresivitate, sexualitate, etc.).

Sau, un alt exemplu, dacă Lilith se află în cuadratură sau în opoziţie cu Luna, înseamnă că ne displac (sau ne sunt străine, necunoscute) toate acele calităţi pe care le oferă Luna (feminitate, sensibilitate, emotivitate, etc.), că avem mari dificultăţi în folosirea şi recunoaşterea calităţilor lunare, ba chiar mai mult, le şi urâm, inclusiv persoanele care prezintă acele calităţi.

Ceva mai dificil de formulat este cazul în care apare o conjuncţie dintre Lilith cu o planetă. În acest caz dualitatea se manifestă mult mai puternic şi mai rapid decât în cazul celorlalte aspecte. Energiile celor două aspecte astrologice ori colaborează, ajutându-se una pe cealaltă, ori se anulează reciproc.

De exemplu, în cazul în care Luna se află în conjuncţie cu Lilith în Taur, poate apărea tendinţa de rezolvare a problemelor prin folosirea calităţilor lunare, dar având în vedere că Luna în Taur se află în exaltare (şi ce e prea mult strică!), înseamnă că poate apărea şi folosirea acestor calităţi în orice fel de situaţii apărute, ori aici, factorul decisiv îl are doar casa în care se află cele două planete. Cum Taurul este un semn de pământ caracterizat prin verbul „a avea”, înseamnă că tendinţa de acumulare, de posesivitate, de statornicie şi încăpăţânare (indiferent în ce), se poate manifesta destul de puternic.

Aşa cum am specificat mai sus, un rol foarte important îl joacă şi casa în care se află cele două planete aflate în conjuncţie. Din punct de vedere karmic indică în mod cert acel aspect de viaţă rămas încă neclarificat, nerezolvat în altă viaţă. Prin urmare, în cazul în care Lilith se află în conjuncţie cu o planetă în harta astrologică natală, casa respectivă în care se află cele două planete este destul de solicitată prin evenimentele care pot apărea.

Deci, o posibilă traducere a conjuncţiei dintre Luna natală şi Lilith în astrograma natală poate indica o gândire negativistă a unuia dintre părinţi (manifestată prin ură sau dorinţă de răzbunare de exemplu), gândire destul de întinsă ca perioadă de timp şi care s-a petrecut înainte de conceperea persoanei.

Fiind vorba despre Lună, indică gândirea avută de tată faţă de o persoană de sex feminin (în cazul unei astrograme a unei persoane feminine) sau de mamă faţă de un bărbat (în cazul astrogramei unei persoane masculine). Metodele cele mai plauzibile folosite sunt manifestările caracteristice lui Lilith, deci sex, şantaj emoţional, material, etc.

Este destul de dificil să dai o explicare directă unor astfel de situaţii. Totuşi, este bine să acorde atenţie cel care înţelege, celui interesat, privitor la unele aspecte pe care poate le cunoaşte sau pe care doreşte să le cunoască. 

sursa imagine: http://gr.forwallpaper.com/wallpaper/running-with-wolves-246789.html

(fragment din “Dincolo de dualitate – Lilith)

%d bloggers like this: