Planetele din astrogramă şi temperamentul

cele-patru-elemente

Dacă aş nimeri la o conferinţă la care se discută despre planete privite doar din punct de vedere al aspectului lor fizic (MKS), şansele sunt mari să adorm. Cifrele îmi spun (mie!) nimic. Dar dacă se vorbeşte despre energii, despre influenţe, manifestări, treburile se schimbă!
Privesc planetele ca pe nişte fiinţe, aşa cum eu sunt o fiinţă, aşa cum eşti şi tu, cum este şi Terra sau Soarele. :)
Cert este că fiecare din aceste fiinţe se manifestă într-un fel al său, caracteristic, nici “bun” şi nici “rău”. Cele două idei de “bine” şi “rău” sunt doar nişte concepte, nişte idei care aparţin speciei umane. La fel, tot pe baza unor concepte s-a “etichetat” temperamentul şi comportamentul unui om. Hipocrate a fost primul om care a menţionat despre o astfel de clasificare a temperamentului uman. “Părintele medicinei” (aşa cum a mai fost numit) împărţea aceste temperamente (manifestări) în patru mari caterogorii: coleric, sanguin, flegmatic şi melancolic. Fiecare din aceste categorii corespunde unui element aflat în natură, astfel: focul este “coleric”, aerul este “sanguin”, apa “melancolică” iar “flegmatic” este pământul.

Ca astrolog, m-a interesat să merg mai departe cu cercetarea, să descopăr de ce, cum şi ce anume determină un temperament anume. Toate acestea au pornit de la studiul propriei mele astrograme natale şi apoi, cu timpul, a câtorva oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului. Aşa am desoperit că:

Faptul că Soarele se află într-o zodie (sau semn) este irelevant din punct de vedere al descrierii temperamentului.

Fără susţinere şi din partea altor planete, descrierea făcută doar pe baza poziţiei Soarelui într-un semn oarecare este departe de adevăr. Studiind mai multe astrograme (natale), am ajuns la următoarea concluzie:

În fiecare din noi se află mai multe temperamente, proporţia fiind dată de semnul/zodia în care se află fiecare dintre planetele personale, cele care determină relaţia dintre noi cu noi: Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte; şi cele interpersonale, care determină relaţia dintre noi şi ceilalţi: Jupiter şi Saturn.

Sunt în total şapte planete “de bază” pentru a putea determina acest temperament (comportament nativ). Dacă împărţim 7 la 4 (numărul elementelor), oricine îşi poate da seama că tot timpul acest echilibru “perfect” este incert.
Elementul Pământ este capacitatea de a materializa, de a duce la bun sfârşit şi/sau la final orice. Este un prim indiciu (într-o astrogramă) al stăpânirii de sine, al păstrării lucidităţii, al gândirii“la rece”. Acest element este cel care indică, (funcţie de proporţia sa într-o astrogramă) mobilitatea sau imobilitatea (indiferent dacă este vorba de cea mentală, psihică, emoţională sau fizică).
Elementul Apă este cel care indică sensibilitatea, manifestarea emoţiilor, a romantismului şi/sau a propriilor inhibiţii.
Elementul Foc indică capacitatea de a acţiona şi de a manifesta (lumina, căldura, creativitatea) cele gândite, cele dorite/plăcute, genul de acţiuni care tind spre extindere şi/sau spre dezvoltare.
Elementul Aer indică temperamentul/capacitatea de a acţiona/reacţiona imediat pe baza percepţiilor şi/sau a impulsurilor.

Exemplul 1

exemplu-temperament-01
Planete personale:
Soare-semn de Pământ; Luna-Pământ; Mercur-Aer; Venus-Pământ; Marte-Aer;
Planete interpersonale:
Jupiter-Foc; Saturn-Foc.
Elementele sunt: 3-Pământ, 2-Aer, 2-Foc şi 0-Apă.
Descrierea temperamentului nativ ar fi următoarea:
Nativul mai mult “gândeşte” (la “rece”), mult mai mult decât “simte”. Este departe de a fi o fire inhibată, introvertită, romantică sau cu riscul de a avea/cădea în depresii (“butoiul” cu melancolie).
Temperamentul său este unul impulsiv, reacţionând imediat la impulsurile primite. Reacţionează mai mult decât acţionează.
În relaţia sa cu sine:
Este genul de om pasiv, care se urneşte greu din loc, doar în anumite situaţii/condiţii. Gândeste/acţionează mai mult pentru sine (sau pentru o idee de-a sa, un scop/obiectiv personal) decât pentru altcineva (ideile/scopurile altora).
În relaţiile cu ceilalţi:
Relaţiile sale sunt firave şi/sau de scurtă durată. Izbucneşte ca un vulcan, se înfurie uşor, de unde şi fragilitatea relaţiilor sale.
Echilibrarea/compensarea lipsei elementului Apă.
Lipsa acestui element (Apă) poate determina acumularea, achiziţionarea în număr mare de obiecte de artă. Pot fi accesorii, haine, cosmetice, parfumuri, cărţi, obiecte de artă.
Toate acestea sunt metode de echilibrare exterioare, costisitoare, mari consumatoare de bani şi/sau orice alte resurse. Mult mai eficient ar fi să dezvolte această compensare începând din interiorul său, respectiv să se înconjoare cu oameni care crează ei însuşi astfel de lucruri şi de la care să înveţe cum să-şi utilizeze propria sa creativitate.

Exemplul 2

exemplu-temperament-02
Planete personale:
Soare-Apă; Luna-Pământ; Mercur-A; Venus-Aer; Marte-Pământ;
Planete interpersonale:
Jupiter-Pământ; Saturn-Foc.
Elementele sunt: 3-Pământ, 1-Aer, 1-Foc şi 2-Apă.
Descrierea temperamentului nativ ar fi următoarea:
La fel ca şi în exemplul anterior, este genul de om pasiv, care se urneşte greu din loc, doar în anumite situaţii/condiţii. Doar emoţiile simţite i-ar putea determina “urnirea” din loc. În general, urmăreşte şi/sau îşi stabileşte obiective cu rezultate practice.
În relaţia sa cu sine:
Lipsind elementul Foc în relaţia sa cu sine are tendinţa de a acţiona, în a face ceva pentru sine (în mod concret) cu mare dificultate.
În relaţiile cu ceilalţi:
Gândeşte şi acţionează (aşa cum gândeşte) în relaţiile sale. Marea majoritate dintre ele sunt de aparenţă şi/sau de durată.
Echilibrarea/compensarea elementelor în deficit: Foc şi Aer.
Acţiuni temporare, sporadice, pe baza impulsurilor simţite fără implicarea gândirii. Prin implicarea gândirii se poate ajunge fie la non-acţiuni (stagnare, “bătut pasul pe loc”), fie la inhibarea/blocarea propriilor emoţii. Pentru elementul Foc se poate practica un sport oarecare ca hobby.
Acestea sunt doar două exemple studiate. Oricine îşi poate studia propria astrogramă pe baza informaţiilor de mai sus şi oricine îşi poate găsi singur soluţiile potrivite.

Spor la lucru! :)

Cu drag,
Monica Stănescu

carte-de-vizita-05
sursă imagine:

https://dailyhoro.ru/article/2146/

%d bloggers like this: